Az MKB SZÉP Kártya általános üzleti feltételei 2015. december 1-jei hatállyal módosultak

2015. december 1-jétől az MKB SZÉP Kártya Általános Üzleti Feltételeiben (ÁÜF) módosítások történtek, a még nagyobb biztonság, valamint a még inkább ügyfélbarát ügymenet érdekében.

A módosított szabályzatot kérjük, hogy tanulmányozzák át, a változásokat dőlten és vastagítva jelöltük.

A szabályzatban az egyik legjelentősebb változás, hogy az esetleges kártyaletiltás mellett lehetőség nyílik az MKB SZÉP Kártya díjmentes felfüggesztésére, a fizetésre vonatkozóan (6.5.; 6.6.; 6.7.; valamint 13.14.2 pontok).

A felfüggesztett státusz csak a kártyával történő szolgáltatás kiegyenlítésére vonatkozik, nem érinti a munkáltató által történő utalást.

További változás, hogy az "Előrefizetés" és az "Internetes engedélyezés" fizetési módjainak folyamatában is néhány plusz biztonsági lépés került bevezetésre.
Ennek folyamatleírásait az alábbi dokumentumokban tekinthetik meg:

Esetleges kérdések esetén állunk szíves rendelkezésükre.

Budapest, 2015. december 1.

Mire és hogyan használható az MKB SZÉP Kártya?

A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.

Egy adott évben bérenkívüli juttatás (cafetéria) keretében kedvezményes adózással támogatás adható a SZÉP Kártyára. Több zsebes (alszámlás) kártyaként használható az MKB SZÉP Kártya: évente a munkáltató 225.000 Ft szálláshelyre, 150.000 Ft meleg étkezésre, 75.000 Ft pedig kultúrára, rekreációra fordítható, összesen 450.000 Ft támogatást nyújthat kedvezményes adózással. A munkáltatói támogatás 1,19-szerese után 2016. január 1-től 15% SZJA-t és 14% EHO-t kell fizetnie a munkáltatónak (34,51% együttesen), amennyiben más béren kívüli juttatást nem ad. Amennyiben a munkáltató 200 ezer Ft éves keretösszegben egyéb, nem SZÉP Kártya juttatást ad, úgy az előbbi kedvezményes adózással legfeljebb további 250 ezer Ft SZÉP Kártya támogatást adhat, az egyedi alszámla keretösszegein belül. A munkavállalót adó, járulék nem terheli.

Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében, és használatában a bankkártyákhoz hasonló, használata lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a felhasználó az elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon, egyenlegét bármikor lekérdezheti (interneten, telefonon keresztül).

A Kormány a 198/2013(VI.13) sz. rendeletével módosította a SZÉP Kártya rendszeréről szóló 55/2011. (IV. 12.) rendeletét. A módosítások 2013.06.14. illetve 2013.07.01. napjától léptek hatályba. A módosításokkal egybeszerkesztett, 2013.07.01-jétől hatályos szöveg itt tekinthető meg. Az egyes alszámlák terhére finanszírozható szolgáltatások körét az alábbiakban ismertetjük.

A szolgáltatásokat a munkavállaló és a közeli hozzátartozói (+élettárs) vehetik igénybe. Az elfogadóhelyek a kártyán lévő elektronikus utalványt készpénzre, vagy készpénz-helyettesíthető eszközre nem válthatják át.

A kártyával történő fizetés kényelmes, a szerződött szolgáltatónál vagy POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül vagy telefonos engedélyeztetéssel lehet fizetni. Nincsenek külön címletek, így a vásárlásnál annyit fizethetünk, amennyiben a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az MKB SZÉP Kártyán lévő összeg biztonságos, hiszen a kártya elvesztés esetén letiltható, illetve pótolható.

A munkáltatói támogatás adott évben juttatott összegét a juttatás évétől számított második év május 31-ig fel kell használni.

Az MKB SZÉP Kártya a munkavállaló részére ingyenes, 1 darab (első) társkártya szintén ingyenes, további társkártyák mindössze 1.500 Ft + ÁFA = 1.905 Ft/db-ért formanyomtatványon vagy a munkáltatón keresztül igényelhetők. A kártya lejárati ideje 5 év.


Összefoglaltuk az MKB SZÉP Kártya előnyeit, főbb jellemzőit. Ide kattintva elolvashatja.

Oldal teteje

Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya használata helyben, a szolgáltatónál

Az egyes szolgáltatóknál a Szolgáltató-keresőben jelezzük, hogy ha helyben, a szolgáltató és a kártyabirtokos együttes jelenlétében használható fizetésre a SZÉP Kártya. A használat, azaz az engedélyezés 3 formája ebben az esetben:

Amennyiben mint szolgáltató Internetes engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

A Kártyabirtokosnak jelen kell lennie, ill. a Kártyájának a helyszínen kell lennie. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alszámlák kódját kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.
2012.04.15-től OTP terminálokon is lehetséges az MKB SZÉP Kártyával való fizetés.


Az MKB SZÉP Kártyával történő „előrefizetés/előlegfizetés” Interneten

Az előrefizetéses igény jóváhagyása (ez tipikusan az az eset, amikor egy szálláshely kér előleget a majdani vendégétől) semmiféle előkészítést nem igényel, csak a szolgáltatói szerződés meglétét, s már teheti is a dolgát a szolgáltató. Ekkor az előrefizetési igény egyetlen alkalomra szól, ha a kártyabirtokos jóváhagyta, akkor ezzel le is zárul a folyamat.

Előrefizetés (előlegfizetés) Interneten keresztül a Szolgáltató és a Kártyabirtokos fizikai távollétében történik. A Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodik a szolgáltatás feltételeiről, ennek során a Szolgáltató az engedélyezéshez megkéri a Kártyabirtokostól a kártyájára nyomtatott "Azonosító szám"-ot (nem azonos a kártyaszámmal!).

Az előrefizetés menete röviden az alábbiak szerint zajlik:

  • a Szolgáltató először és külön jelentkezik be a Kártyaközpontba,
  • megadja a kártyabirtokos "Azonosítószám"-át, nevét és az egyéb szükséges adatokat (igény érvényessége, ügyiratszám (ha van ilyen), szolgáltató e-mail címét).
  • a szolgáltató a Kártyaközponttól a bejelentkezést követően megadott e-mail címre kap egy "Előrefizetési azonosító" számot ezt közli a Kártyabirtokossal (e-mailen, vagy telefonon),
  • a Kártyabirtokos ezt követően külön a Kártyabirtokos menüpontján keresztül hagyja jóvá a fizetést a Kártyaközpontban a szolgáltatótól kapott "Előrefizetési azonosító" segítségével, a szolgáltatáscsoport és az előrefizetendő összeg feltüntetésével
  • Amennyiben a Kártyabirtokos a megadott időpontig az előrefizetési igényt a rendszerben sikeresen jóváhagyja (megtörténik a zárolás), úgy a tranzakcióról mind a Szolgáltató, mind a Kártyabirtokos e-mailben értesítést kap.
  • Az így kifizetett (zárolt) összeg – a többi SZÉP Kártyával történő fizetéshez hasonlóan – 5 munkanapon belül kerül átutalásra a szolgáltató részére.

Ezt a fizetési módot a Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodásuk szerint bármikor alkalmazhatja.

Az előrefizetéses engedélyezés bemutatóját itt megtekintheti:

Amennyiben mint szolgáltató Előrefizetéses engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben mint kártyabirtokos Előrefizetéses engedélyezést kíván végrehajtani, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés webshopon keresztül

Ez az engedélyezési forma akkor alkalmazható, ha a Szolgáltató rendelkezik saját internetes áruházzal (webshop) és annak keretében a SZÉP Kártya fizetését is biztosítja.


A fizetési módok részletes leírását megtalálja az Általános Üzleti Feltételek 5-8. sz. mellékleteiben.

Oldal teteje

Mobilapplikációval is lekérdezhető az egyenleg, kereshető az MKB SZÉP Kártya elfogadó partner!

Kártyabirtokosaink számára már letölthető az MKB SZÉP Kártya mobilapplikációja, amellyel megtudhatják aktuális költhető keretüket, és hamar rátalálhatnak a környékükön megtalálható kártyaelfogadó partnerekre is.

Androidos alkalmazás kódja:

Android APP letöltése
iOS-es alkalmazás kódja:

iOS APP letöltése

Fontos tudnivaló: a fenti alkalmazásba csak abban az esetben tud belépni a Kártyabirtokos, ha már egyszer a www.mkbszepkartya.hu honlapon a
Kártyaaktiválás és egyenleglekérdezés menüpontban lecserélte az alapértelmezett jelszavát.

Javasoljuk Tisztelt Kártyabirtokosainknak, hogy töltsék le a mobil alkalmazást, és éljenek a gyors egyenleglekérdezés és az egyszerű szolgáltató kereső lehetőségeivel.

Ha nem találják meg kedvenc szolgáltató partnerüket, írjanak nekünk, és felvesszük velük a kapcsolatot a mielőbbi szerződéskötés érdekében: ugyfel@mkbszepkartya.hu

Oldal teteje

Ajánlja munkáltató partnerét!

Annak érdekében, hogy Ön is mielőbb igénybe vehesse az MKB SZÉP Kártya előnyeit, a kártyát kibocsátó intézmény és a munkáltatója között munkáltatói szerződés megkötésére van szükség.

Kérjük, adja meg munkáltatója nevét és elérhetőségét, hogy mielőbb felkereshessük, vagy töltse le az itt található szerződést és annak a munkáltatójának történő átadásával hozzájárulhat a szerződéses viszony gyorsabb létre jöttéhez. Kérjük, hogy a szerződést a munkáltató két példányban küldje meg részünkre.

Levelezési cím:
MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: munkaltato@mkbszepkartya.hu

Oldal teteje

Ajánlja kedvenc üdülőhelyét, éttermét, szabadidős szolgáltatóját!

Annak érdekében, hogy Ön is mielőbb igénybe vehesse az MKB SZÉP Kártya előnyeit, a szolgáltató és a kártyát kibocsátó intézmény között kártyaelfogadási szerződés megkötésére van szükség.

Kérjük, adja meg kedvenc szálláshelye, étterme és szabadidős szolgáltatója nevét és elérhetőségét, hogy mielőbb felkereshessük, vagy töltse le a szolgáltatói szerződést és annak az adott szolgáltatónak történő átadásával hozzájárulhat a szerződéses viszony gyorsabb létre jöttéhez. Kérjük, hogy a szerződést a szolgáltató két példányban küldje meg részünkre.

Levelezési cím:
MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: szolgaltato@mkbszepkartya.hu

Oldal teteje

Jogi háttér

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 55/2011. (IV.12.) Kormányrendelet tartalmazza, mely magában foglalja a 2013.06.14-én ill. 2013.07.01-jén hatályba lépett 198/2013. (VI.13.) Korm. rendeletet.

Oldal teteje