Élményekkel teli, hasznos időt kíván eltölteni családi, vagy baráti körben?
Van egy biztos megoldásunk erre,

MKB SZÉP Kártya

Egyszerű igénylés: Önnek, mint munkavállalónak nem kell mást tennie, mint felkeresnie

 • az MKB Bank Nyrt vagy a Bank értékesítési partnereként közreműködő Takarékbank Zrt bármelyik bankfiókját,
 • vagy online, az MKB VideóBANK alkalmazás segítségével

MKB SZÉP Kártyás pénzügyi szolgáltatási szerződést kötnie. A kártya kézhezvétele és aktiválása után Ön máris élvezheti kártyája számtalan előnyét.

Mire és hogyan használható az MKB SZÉP Kártya?

A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.

Egy adott évben béren kívüli juttatás (cafetéria) keretében kedvezményes adózással támogatás adható a SZÉP Kártyára.

2022-ben -a béren kívüli juttatásnak minősülő- SZÉP kártyás juttatás után SZJA-t és SZOCHO-t (összesen 28 % adót) kell fizetnie a munkáltatónak.

A SZÉP kártyás juttatás kedvező adózású éves keretének értékhatára:

 • a versenyszférában: 450.000 Ft

A több zsebes (alszámlás) kártyaként használható MKB SZÉP Kártya alszámlákra vonatkozó, a munkáltató által kedvező adózás mellett nyújtható éves keretének értékhatára a 2020 és 2021 évben:

 • szálláshelyre: 225.000 Ft,
 • meleg étkezésre: 150.000 Ft,
 • kultúrára, rekreációra: 75.000 Ft

Az éves és az alszámla keretösszeg felett is adható - a bérhez viszonyítva - kedvezményesebb adóteherrel (33,04%) SZÉP kártyás juttatás. A munkavállalót adó- vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a kártyabirtokos az MKB SZÉP Kártya alszámlái terhére szolgáltatásokat vásároljon. Az MKB SZÉP Kártya egyenleg bármikor lekérdezhető interneten vagy telefonon keresztül.

Az egyes alszámlák terhére finanszírozható szolgáltatások körét az alábbiakban ismertetjük.

2022 december 31-ig a SZÉP Kártya bármelyik alszámláján lévő egyenlegből kifizethető bármelyik SZÉP Kártyás szolgáltatás ellenértéke.

A szolgáltatásokat a munkavállaló és közeli hozzátartozói vagy élettársa vehetik igénybe. Az elfogadóhelyek az MKB SZÉP Kártyán lévő egyenleget készpénzre vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközre nem válthatják át.

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés kényelmes, a szerződött szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül, telefonos engedélyeztetéssel, webshopon, előre fizetéssel lehet fizetni. Nincsenek külön címletek, így a vásárlásnál annyit fizethetünk, amennyibe a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az MKB SZÉP Kártya használata biztonságos, hiszen a kártya elvesztés esetén letiltható, illetve pótolható.

A munkáltatói támogatás összegét a juttatás évétől számított második év május 31-ig célszerű felhasználni, ezt követően a fel nem használt összeget a Bank lejárt egyenlegként tartja nyilván. A Bank a fel nem használt összeg 3 %-nak megfelelő, de minimum 100 Ft havi díjat számít fel.

 • A havi számlavezetési díjat a Bank a Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzettel kapcsolatos különös szabályairól szóló 150/2021. (III.27.) Kormányrendelet 1. § értelmében a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig nem számítja fel.

Az MKB SZÉP Kártya (főkártya) a munkavállaló részére ingyenes, társkártyák 1.500 Ft/db-ért formanyomtatványon keresztül igényelhetők. A kártya lejárati ideje 5 év.


Összefoglaltuk az MKB SZÉP Kártya előnyeit, főbb jellemzőit. Ide kattintva elolvashatja.

Oldal teteje

Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya használata helyben, a szolgáltatónál

Az egyes szolgáltatóknál a Szolgáltató-keresőben jelezzük, hogy ha helyben, a szolgáltató és a kártyabirtokos együttes jelenlétében használható fizetésre a SZÉP Kártya. A használat, azaz az engedélyezés 3 formája ebben az esetben:

Amennyiben mint szolgáltató Internetes engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

A Kártyabirtokosnak jelen kell lennie, ill. a Kártyájának a helyszínen kell lennie. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alszámlák kódját kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.


Az MKB SZÉP Kártyával történő „előrefizetés/előlegfizetés” Interneten

Az előrefizetéses igény jóváhagyása (ez tipikusan az az eset, amikor egy szálláshely kér előleget a majdani vendégétől) semmiféle előkészítést nem igényel, csak a szolgáltatói szerződés meglétét, s már teheti is a dolgát a szolgáltató. Ekkor az előrefizetési igény egyetlen alkalomra szól, ha a kártyabirtokos jóváhagyta, akkor ezzel le is zárul a folyamat.

Előrefizetés (előlegfizetés) Interneten keresztül a Szolgáltató és a Kártyabirtokos fizikai távollétében történik. A Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodik a szolgáltatás feltételeiről, ennek során a Szolgáltató az engedélyezéshez megkéri a Kártyabirtokostól a kártyájára nyomtatott "Azonosító szám"-ot (nem azonos a kártyaszámmal!).

Az előrefizetés menete röviden az alábbiak szerint zajlik:

 • a Szolgáltató először és külön jelentkezik be a Kártyaközpontba,
 • megadja a kártyabirtokos "Azonosítószám"-át, nevét és az egyéb szükséges adatokat (igény érvényessége, ügyiratszám (ha van ilyen), szolgáltató e-mail címét).
 • a szolgáltató a Kártyaközponttól a bejelentkezést követően megadott e-mail címre kap egy "Előrefizetési azonosító" számot ezt közli a Kártyabirtokossal (e-mailen, vagy telefonon),
 • a Kártyabirtokos ezt követően külön a Kártyabirtokos menüpontján keresztül hagyja jóvá a fizetést a Kártyaközpontban a szolgáltatótól kapott "Előrefizetési azonosító" segítségével, a szolgáltatáscsoport és az előrefizetendő összeg feltüntetésével
 • Amennyiben a Kártyabirtokos a megadott időpontig az előrefizetési igényt a rendszerben sikeresen jóváhagyja (megtörténik a zárolás), úgy a tranzakcióról mind a Szolgáltató, mind a Kártyabirtokos e-mailben értesítést kap.
 • Az így kifizetett (zárolt) összeg – a többi SZÉP Kártyával történő fizetéshez hasonlóan – 3 munkanapon belül kerül átutalásra a szolgáltató részére.

Ezt a fizetési módot a Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodásuk szerint bármikor alkalmazhatja.

Az előrefizetéses engedélyezés bemutatóját itt megtekintheti:

Amennyiben mint szolgáltató Előrefizetéses engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben mint kártyabirtokos Előrefizetéses engedélyezést kíván végrehajtani, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés webshopon keresztül

Ez az engedélyezési forma akkor alkalmazható, ha a Szolgáltató rendelkezik saját internetes áruházzal (webshop) és annak keretében a SZÉP Kártya fizetését is biztosítja.


A fizetési módok részletes leírását megtalálja az Általános Üzleti Feltételek 2-5. sz. mellékleteiben.

Oldal teteje

Ajánlja kedvenc üdülőhelyét, éttermét, szabadidős szolgáltatóját!

Annak érdekében, hogy Ön is mielőbb igénybe vehesse az MKB SZÉP Kártya előnyeit, a szolgáltató és a kártyát kibocsátó intézmény között kártyaelfogadási szerződés megkötésére van szükség.

Kérjük, adja meg kedvenc szálláshelye, étterme és szabadidős szolgáltatója nevét és elérhetőségét, hogy mielőbb felkereshessük, vagy töltse le a szolgáltatói szerződést és annak az adott szolgáltatónak történő átadásával hozzájárulhat a szerződéses viszony gyorsabb létre jöttéhez. Kérjük, hogy a szerződést a szolgáltató kettő példányban küldje meg részünkre.

Levelezési cím:
MKB Bank Nyrt.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: szolgaltato.mkbszepkartya@mkb.hu

Oldal teteje

Jogi háttér

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendelet tartalmazza.

Oldal teteje