Élményekkel teli, hasznos időt kíván biztosítani munkavállalói részére?
Van egy biztos megoldásunk erre,

MKB SZÉP Kártya

Adózási előnyök: az egyetlen béren kívüli juttatás kedvezményes adózással

Juttatási formák: adható a cafetéria részeként vagy önálló jogcímen; differenciáltan (személyenként eltérő összegben, nem normatív módon), rendszeresen vagy alkalomszerűen is.

Költségek, díjak: a juttatás összege levonás nélkül a munkavállaló MKB SZÉP Kártya számlájára kerül

Gyors jóváírás, elérhetőség: A juttatás összege a munkavállaló MKB SZÉP Kártya számláin 3 munkanapon belül könyvelésre kerülnek, és a könyvelést követően azonnal költhetők

Mire és hogyan használható az MKB SZÉP Kártya?

A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.

Egy adott évben béren kívüli juttatás (cafetéria) keretében kedvezményes adózással adható a SZÉP kártyás juttatás.

A koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzettel összefüggésben a munkáltatónak 2020. április 22. és 2021. december 31. között adott SZÉP kártyás juttatás után nem kell SZOCHO-t fizetnie, kizárólag SZJA-t, így a befizetendő adó mértéke ebben az időszakban csak 15%.

2020. és 2021.évben a SZÉP kártyás juttatás kedvező adózású éves keretének megemelt értékhatára:

 • a versenyszférában: 800.000 Ft
 • a költségvetési szerveknél: 400.000 Ft
 • A több zsebes (alszámlás) kártyaként használható MKB SZÉP Kártya alszámlákra vonatkozó, a munkáltató által kedvező adózás mellett nyújtható éves keretének értékhatára a 2020. évben:

 • szálláshelyre: 400.000 Ft,
 • meleg étkezésre: 265.000 Ft,
 • kultúrára, rekreációra: 135.000 Ft
Az éves és az alszámla keretösszeg felett is adható - a bérhez viszonyítva - kedvezményesebb adóteherrel (35,99 %) SZÉP kártyás juttatás. Az MKB SZÉP Kártya előnye, hogy a munkáltatónál nem merül fel többlet költség (pl. kezelési költség), a munkavállalót adó- vagy járulékfizetési kötelezettség nem terheli.

Amennyiben a munkáltató MKB SZÉP Kártya formában ad támogatást a munkavállalói részére, úgy 2019-től a munkavállalónak MKB SZÉP Kártya számlavezetési szerződést kell kötnie az MKB Bank Nyrt-vel. A munkáltató az MKB SZÉP Kártya számlavezetési szerződés alapján létrejövő korlátozott rendeltetésű GIRO-képes MKB SZÉP Kártya alszámlákra utalhatja munkavállalói számára a juttatást.

Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a kártyabirtokos az MKB SZÉP Kártya alszámlái terhére szolgáltatásokat vásároljon. Az MKB SZÉP Kártya egyenleg a kártyabirtokos számára bármikor lekérdezhető interneten vagy telefonon keresztül.Az egyes alszámlák terhére finanszírozható szolgáltatások körét az alábbiakban ismertetjük.

A 178/2021. (IV. 15.) számú Kormány rendelet alapján 2021. április 25-e és 2021. december 31-e között a SZÉP Kártya bármelyik alszámláján lévő egyenlegből kifizethető bármelyik SZÉP Kártyás szolgáltatás ellenértéke.

A szolgáltatásokat a munkavállaló és közeli hozzátartozói vagy élettársa vehetik igénybe. Az elfogadóhelyek az MKB SZÉP Kártyán lévő egyenleget készpénzre vagy készpénz-helyettesítő fizetési eszközre nem válthatják át.

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés kényelmes, a szerződött szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül, telefonos engedélyeztetéssel, webshopon, előre fizetéssel lehet fizetni. Nincsenek külön címletek, így a vásárlásnál annyit fizethetünk, amennyibe a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az MKB SZÉP Kártya használata biztonságos, hiszen a kártya elvesztés esetén letiltható, illetve pótolható.

A munkáltatói támogatás adott évben juttatott összegét a juttatás évétől számított második év május 31-ig fel kell használni.
Az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft-nél marad ügyfelek esetében a számlán maradt összeget a Kft átutalja az ügyfelek munkáltatójának. Az MKB Bank ügyfelei esetében (azoknál az ügyfeleknél, akik MKB SZÉP Kártyás ügyfélként átkerültek a Kft-ből az MKB Bankba, vagy új ügyfélként kötöttek MKB SZÉP Kártya számlavezetési szerződést az MKB Bankkal) a fel nem használt összegek már nem kerülnek levonásra, viszont a jogszabály alapján a Bank a fel nem használt összeg 3 %-nak megfelelő, de minimum 100 Ft havi díjat számít fel.

 • A havi számlavezetési díj 2020. április 6-tól a koronavírus világjárvány miatti veszélyhelyzet megszűnését követő 60. napig nem kerül felszámításra

Az MKB SZÉP Kártya (főkártya) a munkavállaló részére ingyenes, társkártyák mindössze 1.500 Ft /db-ért formanyomtatványon igényelhetők. A kártya lejárati ideje 5 év.


Összefoglaltuk az MKB SZÉP Kártya előnyeit, főbb jellemzőit. Ide kattintva elolvashatja.

Oldal teteje

Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya használata helyben, a szolgáltatónál

Az egyes szolgáltatóknál a Szolgáltató-keresőben jelezzük, hogy ha helyben, a szolgáltató és a kártyabirtokos együttes jelenlétében használható fizetésre a SZÉP Kártya. A használat, azaz az engedélyezés 3 formája ebben az esetben:

Amennyiben mint szolgáltató Internetes engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

A Kártyabirtokosnak jelen kell lennie, ill. a Kártyájának a helyszínen kell lennie. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alszámlák kódját kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.


Az MKB SZÉP Kártyával történő „előrefizetés/előlegfizetés” Interneten

Az előrefizetéses igény jóváhagyása (ez tipikusan az az eset, amikor egy szálláshely kér előleget a majdani vendégétől) semmiféle előkészítést nem igényel, csak a szolgáltatói szerződés meglétét, s már teheti is a dolgát a szolgáltató. Ekkor az előrefizetési igény egyetlen alkalomra szól, ha a kártyabirtokos jóváhagyta, akkor ezzel le is zárul a folyamat.

Előrefizetés (előlegfizetés) Interneten keresztül a Szolgáltató és a Kártyabirtokos fizikai távollétében történik. A Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodik a szolgáltatás feltételeiről, ennek során a Szolgáltató az engedélyezéshez megkéri a Kártyabirtokostól a kártyájára nyomtatott "Azonosító szám"-ot (nem azonos a kártyaszámmal!).

Az előrefizetés menete röviden az alábbiak szerint zajlik:

 • a Szolgáltató először és külön jelentkezik be a Kártyaközpontba,
 • megadja a kártyabirtokos "Azonosítószám"-át, nevét és az egyéb szükséges adatokat (igény érvényessége, ügyiratszám (ha van ilyen), szolgáltató e-mail címét).
 • a szolgáltató a Kártyaközponttól a bejelentkezést követően megadott e-mail címre kap egy "Előrefizetési azonosító" számot ezt közli a Kártyabirtokossal (e-mailen, vagy telefonon),
 • a Kártyabirtokos ezt követően külön a Kártyabirtokos menüpontján keresztül hagyja jóvá a fizetést a Kártyaközpontban a szolgáltatótól kapott "Előrefizetési azonosító" segítségével, a szolgáltatáscsoport és az előrefizetendő összeg feltüntetésével
 • Amennyiben a Kártyabirtokos a megadott időpontig az előrefizetési igényt a rendszerben sikeresen jóváhagyja (megtörténik a zárolás), úgy a tranzakcióról mind a Szolgáltató, mind a Kártyabirtokos e-mailben értesítést kap.
 • Az így kifizetett (zárolt) összeg – a többi SZÉP Kártyával történő fizetéshez hasonlóan – 3 munkanapon belül kerül átutalásra a szolgáltató részére.

Ezt a fizetési módot a Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodásuk szerint bármikor alkalmazhatja.

Az előrefizetéses engedélyezés bemutatóját itt megtekintheti:

Amennyiben mint szolgáltató Előrefizetéses engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben mint kártyabirtokos Előrefizetéses engedélyezést kíván végrehajtani, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés webshopon keresztül

Ez az engedélyezési forma akkor alkalmazható, ha a Szolgáltató rendelkezik saját internetes áruházzal (webshop) és annak keretében a SZÉP Kártya fizetését is biztosítja.


A fizetési módok részletes leírását megtalálja az Általános Üzleti Feltételek 2-5. sz. mellékleteiben.

Oldal teteje

Legyen Ön is munkáltató partnerünk!

Annak érdekében, hogy az Ön dolgozói is mielőbb igénybe vehessék az MKB SZÉP Kártya előnyeit, kérjük adja meg elérhetőségét, hogy mielőbb felvehessük Önnel a kapcsolatot.

Levelezési cím:
MKB Bank Nyrt.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: munkaltato.mkbszepkartya@mkb.hu

Oldal teteje

Jogi háttér

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendelet tartalmazza.

Oldal teteje