2019. január 2-i hatállyal lépnek életbe az MKB Bank Zrt.- MKB SZÉP Kártya Általános Üzleti Feltételei

Tisztelt Ügyfelünk!

Ezúton tájékoztatjuk, hogy a 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendeletnek megfelelően az MKB Bank Zrt. - mint az MKB Széchenyi Pihenőkártya kibocsátója -, MKB SZÉP Kártya Általános Üzleti Feltételei (ÁÜF) 2019. január 2-i hatállyal lépnek életbe, amely az MKB Széchenyi Pihenőkártya igénylésének, kibocsátásának és használatának rendjét és feltételeit tartalmazza, általános szerződési feltételként.

A jelen új ÁÜF 2019. január 2-i hatálytól határozatlan időtartamra szólóan a Kártyabirtokossal, a Munkáltatóval ill. a Szolgáltatóval kötött szerződés elválaszthatatlan részét képező dokumentum, amely a következő linken letölthető: MKB Bank Zrt. Általános Üzleti Feltételek

Esetleges kérdések, észrevételek esetén állunk szíves rendelkezésükre.

Budapest, 2018. november 20.

MKB SZÉP Kártya

2019. január 2-tól változik a MKB SZÉP Kártya igénylés és a befizetés módja

A Kormány a 76/2018. (IV. 20.) számú rendeletében módosította a Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait. A változások nem érintik a felhasználási gyakorlatot, a meglévő MKB SZÉP Kártyák továbbra is használhatóak lesznek.

A SZÉP Kártyák alszámlánkénti felhasználási lehetőségei, a kártyaelfogadás módjai (POS terminál, internetes, telefonos engedélyezés) és a szolgáltatási helyek változatlanok maradnak.

Annak érdekében, hogy az esetleges változásokkal kapcsolatos információkat időben el tudjuk juttatni Önökhöz, kérjük lépjenek be MKB SZÉP Kártyás szolgáltatói tárhelyükre, ellenőrizzék és szükség esetén pontosítsák adataikat, különös tekintettel e-mail címükre.

Változás az internetes engedélyezés és az internetes előrefizetéses engedélyezés menetében

Ezúton felhívjuk szíves figyelmét, hogy 2018. március 31-től egy biztonsági lépéssel bővült az internetes engedélyezés és az internetes előrefizetéses engedélyezés menete. Az ügyfélbiztonság növelése érdekében beépítésre került a céges adószám megadása is a rendszerbe.
A fentiek értelmében a folyamat annyiban egészült ki, hogy az Elfogadóhely azonosítószámának beírását követően adószámának első 8 számjegyét is szükséges megadnia biztonsági azonosítás céljából.
A folyamatleírásokról részletesen az alábbi linkre kattintva tájékozódhat:

Az internetes engedélyezés kezdeményezése - kiegészítve az adószám megadásával -, változatlanul a következő menüpontban tehető meg, ide kattintva: Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya Általános Üzleti Feltételei 2017. október 1-i hatállyal módosulnak

Ezúton tájékoztatjuk, hogy az MKB SZÉP Kártya Általános Üzleti Feltételei (ÁÜF) 2017. október 1-i hatállyal módosulnak.

Az alábbi szabályozási területek kerültek pontosításra:

 • az MKB SZÉP kártya ötéves lejárta után az új kártya díjtalanul kerül kibocsátásra, melyet Intézményünk minden esetben a Kártyabirtokos nyilvántartásban szereplő levelezési címére postáz.
  Amennyiben a Munkáltató vagy kártyabirtokos által be nem jelentett lakcímváltozás miatt nem érkezik célba az díjtalanul legyártott kártya, akkor újabb kártya gyártására csak abban az esetben kerülhet sor, ha megfizetésre kerül a pótkártya díja (1.905 Ft), kivéve, ha a kiküldött kártya visszaérkezett a Postától.
  Kérjük, hogy ellenőrizze levelezési címét
  a Kártyaaktiválás és Egyenleglekérdezés felületen. Amennyiben az módosult, ne felejtse el bejelenteni!
 • ha a Szolgáltató jogszerűen a kártyával már kiegyenlített összegből a kártyabirtokosnak rész- vagy teljes összegű visszatérítést kíván adni, akkor fontos tudnivaló, hogy ezt jóváíró számla kibocsátásával, a visszatérítendő teljes, tehát nem jutalékkal csökkentett összeg Intézménynél vezetett munkavállalói elektronikus számla javára történő banki átutalással tehető meg.
 • az MKB SZÉP Kártyán lévő összeg öröklés esetén történő kifizetésének szabályozása szerint a kifizetésre a formanyomtatványon megadott módon kerül sor: átutalással, vagy postán keresztül.

A jelen módosított ÁÜF 2017. október 1. napján lép hatályba, határozatlan időtartamra és a Munkáltatóval, Szolgáltatóval, illetve a Munkavállalóval kötött szerződés elválaszthatatlan részét képezi.

A teljes dokumentum, amelyben a változásokat vastagítva jelöltük, részletesen itt található: új Általános Üzleti Feltételek

Esetleges kérdések, észrevételek esetén állunk szíves rendelkezésükre.

Budapest, 2017. szeptember 1.

MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.

Az MKB SZÉP Kártyával való fizetés szerződött szolgáltató partnereink általunk ismert OTP termináljain is lehetséges

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az OTP terminálokon az MKB SZÉP Kártyák elfogadása megkezdődött.

Így most már a K&H, az UniCredit, a Budapest Bank, az Erste, a Takarékbank, a CIB Bank, a SIX Payment Services és az OTP Bank által kihelyezett terminálok is képesek elfogadni az MKB SZÉP Kártyát. Fontos azonban tudni, hogy ezek a banki terminálok ténylegesen csak akkor fogadják el az MKB SZÉP Kártyát, ha a terminált használó szolgáltató (kereskedő) kártyaelfogadói szerződést kötött az MKB SZÉP Kártya kibocsátójával és a terminál adatait lejelentette.

Tisztelt Szolgáltató partnerünk!

Amennyiben az OTP által kihelyezett terminálon az MKB SZÉP Kártyás fizetés még mindig nem sikerül, kérjük, az alábbiakat vegye figyelembe:

Annak érdekében, hogy elindulhasson az MKB SZÉP kártyák elfogadása, kérjük, hogy frissítsék a terminálok beállításait, amely a készülékek normál napi zárásával automatikusan megtörténik.

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy az MKB SZÉP kártya esetében nem kell semmiféle előválasztás a terminálon, úgy kell eljárni, mint a bankkártyás fizetéskor is, azaz az alábbiak szerint:

 • mágnescsíkot át kell húzni,
 • összeget jóvá kell hagyatni,
 • a terminál PIN kódot kér, melyre
 • válaszként be kell ütni a szolgáltatásazonosítót (szállás=>1111; vendéglátás=> 2222 ; szabadidő=>3333)

Egyéb alkalmazás esetén, válaszüzenetként 056 hibakód érkezhet.

Kérjük, szolgáltatóinkat, hogy a fentiekre hívják fel a kártyát kezelő munkatársak figyelmét, hiszen tapasztalatunk szerint ahol eddig esetleg csak egyéb más cafetéria kártyát húztak le, sok munkatárs csak arra koncentrál, hogy SZÉP kártyát tart a kezében, s indít az előválasztóval, ami MKB SZÉP Kártya esetében tehát nem szükséges, sőt a fizetés ilyenkor nem is lehetséges.

Amennyiben a terminál frissítése és a helyes lehúzást követően is megjelenik a 056 a hibaüzenet, kérjük, hogy hívják az OTP Bank Helpdeskjét (06 40 366-100), ahol segítenek a probléma megoldásában.

Mire és hogyan használható az MKB SZÉP Kártya?

A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.

Kedvezményes adózással támogatás adhat a munkáltató dolgozójának a SZÉP Kártyára. 2012. január 1-től már több zsebes (alszámlás) kártyaként használható az MKB SZÉP Kártya: évente a munkáltató 225.000 Ft szálláshelyre, 150.000 Ft meleg étkezésre, 75.000 Ft pedig kultúrára, rekreációra fordítható, és a versenyszférában 450.000 Ft, a közszférában 200.000 Ft támogatást nyújthat.

A szolgáltatók részére az eddigieknél alacsonyabb költséget (a forgalomra vetítve 1,5 % +ÁFA) jelent az MKB Kártya elfogadása, valamint a kártyaengedélyezés három formája (POS terminál, internet, telefonos engedélyeztetés) széleskörű választási lehetőséget nyújt a beváltásnál. Mindezek mellett mentesülnek az üdülési csekk beváltásának papíralapú adminisztrációjától, gyorsabb lesz a kifizetés átfutási ideje.

A kártya elfogadásához nem feltétel a banki (POS) terminál telepítése, a fizetés telefonos és internetes engedélyeztetés formájában egyaránt lehetséges. Az MKB SZÉP Kártyát a meglévő banki terminálok nagy részén ugyancsak el lehet fogadni, újabb terminál kihelyezése nem követelmény.

Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében, és használatában a bankkártyákhoz hasonló, használata lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a felhasználó az elektronikus utalványai terhére szolgáltatásokat vásároljon, a kártyabirtokos az egyenlegét bármikor lekérdezheti (interneten, telefonon keresztül).

A Kormány a 76/2018. (IV.20) sz. rendeletével módosította a SZÉP Kártya rendszeréről szóló 55/2011. (IV. 12.) rendeletét.
Az egyes alszámlák terhére finanszírozható szolgáltatások körét az alábbiakban ismertetjük.

Ahhoz azonban, hogy e területen működő szolgáltatók is el tudják fogadni a SZÉP Kártyát, szerződniük kell a SZÉP Kártya kibocsátókkal.

A kártyával történő fizetés kényelmes, a szerződött szolgáltatónál vagy POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül vagy telefonos engedélyeztetéssel lehet fizetni. Nincsenek külön címletek, így a vásárlásnál annyit fizethetünk, amennyiben a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az MKB SZÉP Kártyán lévő összeg biztonságos, hiszen a kártya elvesztés esetén letiltható, illetve pótolható.

A munkáltatói támogatás adott évben juttatott összegét a juttatás évétől számított második év május 31-ig fel kell használni.

Az MKB SZÉP Kártya a munkavállaló részére ingyenes, társkártya mindössze 1.500 Ft + ÁFA = 1.905 Ft-ért igényelhető. A kártya lejárati ideje 5 év.

A munkavállaló számára 2012. évtől (a még érvényben lévő Üdülési csekkek lejárta után) a belföldi üdülés támogatása csak a SZÉP Kártyával érhető el. Kezelhetősége jóval egyszerűbb, többféle fizetési móddal, társkártya igénylési lehetőséggel.


Összefoglaltuk az MKB SZÉP Kártya előnyeit, főbb jellemzőit. Ide kattintva elolvashatja.

Oldal teteje

Legyen Ön is a partnerünk!

Annak érdekében, hogy a munkavállalók Önnél is mielőbb igénybe vehessék az MKB SZÉP Kártya előnyeit, a kártyát kibocsátó intézmény és a szolgáltató között kártyaelfogadási szerződés megkötésére van szükség. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben már más Kártyakibocsátóval kötött szerződést, az nem biztosítja az MKB SZÉP Kártya elfogadását, így a szerződést közvetlenül velünk is meg kell kötni ahhoz, hogy valamennyi vendég igényét ki tudja elégíteni.

A szerződés és annak mellékletét képező Általános Üzleti Feltételek honlapunkról is letölthető.

Amennyiben szeretne szolgáltató partnerünk lenni, kérjük adja meg elérhetőségét, hogy mielőbb felkereshessük, vagy töltse le az itt található szerződést és két példányban (a szükséges mellékletek csatolásával) eredeti példányban küldje meg részünkre. Az egyszerűbb kitölthetőség érdekében külön szerződést készítettünk a szálláshely, a vendéglátó, a kiskereskedelmi egység vendéglátás szolgáltatása és a szabadidős szolgáltatók számára. Kérjük az Ön profiljának megfelelő szerződést töltse ki.

Levelezési cím:
MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: szolgaltato@mkbszepkartya.hu

Oldal teteje

Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya használata helyben, a szolgáltatónál

Az egyes szolgáltatóknál a Szolgáltató-keresőben jelezzük, hogy ha helyben, a szolgáltató és a kártyabirtokos együttes jelenlétében használható fizetésre a SZÉP Kártya. A használat, azaz az engedélyezés 3 formája ebben az esetben:

Amennyiben mint szolgáltató Internetes engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

A Kártyabirtokosnak jelen kell lennie, ill. a Kártyájának a helyszínen kell lennie. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alszámlák kódját kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.
2012.04.15-től OTP terminálokon is lehetséges az MKB SZÉP Kártyával való fizetés.


Az MKB SZÉP Kártyával történő „előrefizetés/előlegfizetés” Interneten

Az előrefizetéses igény jóváhagyása (ez tipikusan az az eset, amikor egy szálláshely kér előleget a majdani vendégétől) semmiféle előkészítést nem igényel, csak a szolgáltatói szerződés meglétét, s már teheti is a dolgát a szolgáltató. Ekkor az előrefizetési igény egyetlen alkalomra szól, ha a kártyabirtokos jóváhagyta, akkor ezzel le is zárul a folyamat.

Előrefizetés (előlegfizetés) Interneten keresztül a Szolgáltató és a Kártyabirtokos fizikai távollétében történik. A Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodik a szolgáltatás feltételeiről, ennek során a Szolgáltató az engedélyezéshez megkéri a Kártyabirtokostól a kártyájára nyomtatott "Azonosító szám"-ot (nem azonos a kártyaszámmal!).

Az előrefizetés menete röviden az alábbiak szerint zajlik:

 • a Szolgáltató először és külön jelentkezik be a Kártyaközpontba,
 • megadja a kártyabirtokos "Azonosítószám"-át, nevét és az egyéb szükséges adatokat (igény érvényessége, ügyiratszám (ha van ilyen), szolgáltató e-mail címét).
 • a szolgáltató a Kártyaközponttól a bejelentkezést követően megadott e-mail címre kap egy "Előrefizetési azonosító" számot ezt közli a Kártyabirtokossal (e-mailen, vagy telefonon),
 • a Kártyabirtokos ezt követően külön a Kártyabirtokos menüpontján keresztül hagyja jóvá a fizetést a Kártyaközpontban a szolgáltatótól kapott "Előrefizetési azonosító" segítségével, a szolgáltatáscsoport és az előrefizetendő összeg feltüntetésével
 • Amennyiben a Kártyabirtokos a megadott időpontig az előrefizetési igényt a rendszerben sikeresen jóváhagyja (megtörténik a zárolás), úgy a tranzakcióról mind a Szolgáltató, mind a Kártyabirtokos e-mailben értesítést kap.
 • Az így kifizetett (zárolt) összeg – a többi SZÉP Kártyával történő fizetéshez hasonlóan – 5 munkanapon belül kerül átutalásra a szolgáltató részére.

Ezt a fizetési módot a Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodásuk szerint bármikor alkalmazhatja.

Az előrefizetéses engedélyezés bemutatóját itt megtekintheti:

Amennyiben mint szolgáltató Előrefizetéses engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben mint kártyabirtokos Előrefizetéses engedélyezést kíván végrehajtani, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés webshopon keresztül

Ez az engedélyezési forma akkor alkalmazható, ha a Szolgáltató rendelkezik saját internetes áruházzal (webshop) és annak keretében a SZÉP Kártya fizetését is biztosítja.


A fizetési módok részletes leírását megtalálja az Általános Üzleti Feltételek 5-8. sz. mellékleteiben.

Oldal teteje

Jogi háttér

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendelet tartalmazza.

Oldal teteje

Letölthető elfogadóhely kép webre

Amennyiben már szerződött partnerünk, honlapjukra itt letölthetik az MKB SZÉP Kártya elfogadóhely képét. Így vendégei az Önök honlapjáról is értesülhetnek az MKB SZÉP Kártyával történő fizetési lehetőségről.

120*240px méretű
nagy méretű

Esetleges egyedi igények esetén kérjük forduljon ügyfélszolgálatunkhoz a 06 1 268 7272-es számon, vagy a szolgaltato@mkbszepkartya.hu e-mail címen.

Oldal teteje