Mire és hogyan használható az MKB SZÉP Kártya?

A Széchenyi Pihenőkártya bevezetésének célja az egészségmegőrzéshez, az egészséges életmódhoz és általában az életminőség javításához kapcsolódó szolgáltatások elérhetőségének bővítése. További célja a turizmus gazdaságfejlesztési szerepének erősítése, valamint a gazdasági növekedés hazai forrásainak bővítése.

A munkáltató kedvezményes adózással SZÉP kártyás juttatást adhat munkavállalója MKB SZÉP Kártyájára, amely több zsebes (alszámlás) kártyaként használható. A juttatás kedvezményes adózás mellett nyújtható éves maximális mértéke 2020-ban és 2021-ben a versenyszférában 800.000 Ft, amelyből:
400.000 Ft szálláshelyre,
265.000 Ft meleg étkezésre,
135.000 Ft pedig kultúrára, rekreációra fordítható
.
A közszférában 2020-ban és 2021-ben max. 400.000 Ft juttatás adható kedvezményes adózás mellett.

Az MKB SZÉP Kártya elfogadására a meglévő banki terminálok nagy része alkalmas, újabb terminál kihelyezése nem követelmény.

A kártya elfogadásához nem feltétel banki (POS) terminál telepítése, a fizetés telefonos és internetes engedélyeztetés formájában egyaránt lehetséges. A kártyaengedélyezés öt formája (POS terminál, internet, telefonos engedélyeztetés, webshop, előre fizetés) széleskörű választási lehetőséget nyújt a beváltásnál.

A szolgáltatók részére a forgalomra vetítve 3,6% költséget jelent az MKB SZÉP Kártya elfogadása. Az internetes tranzakciók esetén a költségtérítés továbbra is az általános díjnál 0,1 % ponttal kevesebb, azaz 3,5 %. Tranzakciónként a költség minimuma 12 Ft. Az MKB Bank Nyrt., mint SZÉP Kártya kibocsátó a szolgáltatóktól kapott költségtérítés 50 %-át a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány részére ajánlja fel. Az Alapítvány az összeget a SZÉP kártyával összefüggő tevékenység költségeire fordítja.

Az MKB SZÉP Kártya megjelenésében és használatában a bankkártyákhoz hasonló, amely lehetővé teszi, hogy a rendszerbe bevont szolgáltatóknál a kártyabirtokos az MKB SZÉP Kártya alszámlái terhére szolgáltatásokat vásároljon. Az MKB SZÉP Kártya egyenleg a kártyabirtokos számára bármikor lekérdezhető interneten vagy telefonon keresztül.

Az egyes alszámlák terhére finanszírozható szolgáltatások körét az alábbiakban ismertetjük.

A 178/2021. (IV. 15.) számú Kormány rendelet alapján 2021. április 25-e és 2021. december 31-e között a SZÉP Kártya bármelyik alszámláján lévő egyenlegből kifizethető bármelyik SZÉP Kártyás szolgáltatás ellenértéke.

Ahhoz azonban, hogy a megjelölt területen működő szolgáltatók el tudják fogadni az MKB SZÉP Kártyát, szerződniük kell az MKB Bank Nyrt-vel.

A kártyával történő fizetés kényelmes, a szerződött szolgáltatónál POS terminálon (kártyaolvasón), interneten keresztül, telefonos engedélyeztetéssel, webshopon, előre fizetéssel lehet fizetni. Nincsenek külön címletek, így a vásárlásnál annyit fizethet a kártyabirtokos, amennyibe a szolgáltatás ténylegesen kerül.

Az MKB SZÉP Kártya használata biztonságos, hiszen a kártya elvesztés esetén letiltható, illetve pótolható.


Összefoglaltuk az MKB SZÉP Kártya előnyeit, főbb jellemzőit. Ide kattintva elolvashatja.

Oldal teteje

Legyen Ön is a partnerünk!

Annak érdekében, hogy a munkavállalók Önnél is mielőbb igénybe vehessék az MKB SZÉP Kártya előnyeit, a kártyát kibocsátó intézmény és a szolgáltató között kártyaelfogadási szerződés megkötésére van szükség. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy amennyiben már más Kártyakibocsátóval kötött szerződést, az nem biztosítja az MKB SZÉP Kártya elfogadását, így a szerződést közvetlenül velünk is meg kell kötni ahhoz, hogy valamennyi vendég igényét ki tudja elégíteni.

2019. január 2. hatállyal, a 76/2018.(IV:20.) sz. kormányrendelet alapján, az MKB SZÉP Kártya kibocsátója - az eddigi kibocsátó MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft (továbbiakban Kiszolgáló Kft) helyett - az MKB Bank Nyrt lett. Ettől az időponttól kezdődően a SZÉP Kártya működtetésével kapcsolatos feladatokat az MKB Bank Nyrt. látja el. A tranzakciókkal kapcsolatos tájékoztatást a Bejelentkezés (szolgáltatói adatok pénzügyi információk) részére belépve a tranzakciós aloldalon találja, külön listában az MKB Bank Nyrt és a Kiszolgáló Kft tranzakcióit. A szolgáltató kiválasztását a neve mellé tett "pipával" teheti meg.

A szerződés és annak mellékletét képező Általános Üzleti Feltételek honlapunkról is letölthető.

Amennyiben szeretne szolgáltató partnerünk lenni, kérjük adja meg elérhetőségét, hogy mielőbb felkereshessük, vagy töltse le az itt található szerződést és kettő példányban (a szükséges mellékletek csatolásával) eredeti példányban küldje meg részünkre.

Levelezési cím:
MKB Bank Nyrt.
1821 Budapest (kiemelt postafiókcím, egyéb más adat feltüntetése nem szükséges)
Telefon: (1) 268 7272
E-mail: szolgaltato.mkbszepkartya@mkb.hu

Oldal teteje

Fizetési módok MKB SZÉP Kártyával

Az MKB SZÉP Kártya használata helyben, a szolgáltatónál

Az egyes szolgáltatóknál a Szolgáltató-keresőben jelezzük, hogy ha helyben, a szolgáltató és a kártyabirtokos együttes jelenlétében használható fizetésre a SZÉP Kártya. A használat, azaz az engedélyezés 3 formája ebben az esetben:

Az MKB SZÉP Kártyával való fizetés szerződött szolgáltató partnereink általunk ismert termináljain lehetséges

Az OTP, a K&H, az UniCredit, a Budapest Bank, az Erste, a Takarékbank, a CIB Bank és a SIX Payment Services, a B-Payment és a GlobalPayment táltal kihelyezett terminálok képesek elfogadni az MKB SZÉP Kártyát. Fontos azonban tudni, hogy ezek a terminálok ténylegesen csak akkor fogadják el az MKB SZÉP Kártyát, ha a terminált használó szolgáltató (kereskedő) kártyaelfogadói szerződést kötött az MKB SZÉP Kártya kibocsátójával és a terminál adatait bejelentette.

A terminált az MKB SZÉP Kártya felismerésére és elfogadásra fel kell paraméterezni, ami a kártyaközpont kérése alapján a terminált kihelyező feladata, és a bejelentéstől számítva pár napot vesz igénybe.

Az MKB SZÉP kártya esetében nem kell semmiféle előválasztás a terminálon, úgy kell eljárni, mint a bankkártyás fizetéskor is, azaz az alábbiak szerint:

 • mágnescsíkot át kell húzni,
 • összeget jóvá kell hagyatni,
 • válaszként be kell ütni a szolgáltatásazonosítót
  (szállás=>1111; vendéglátás=> 2222 ; szabadidő=>3333)

Kérjük szolgáltatóinkat, hogy a fentiekre hívják fel a kártyát kezelő munkatársak figyelmét.

Az MKB SZÉP Kártyával való fizetés Interneten

Amennyiben mint szolgáltató Internetes engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben a terminál a paraméterfrissítést követően ( helyes lehúzást alkalmazva) sem ismeri fel az MKB SZÉP kártyát, úgy kérjük, hogy hívják a Kártyaközpontot (8-20 óra között), ahol információt adnak a lehetséges hibaokokról.

A Kártyabirtokosnak jelen kell lennie, ill. a Kártyájának a helyszínen kell lennie. A banki (POS) terminál PIN kód kérése esetén az alszámlák kódját kell beütni: szálláshoz 1111, vendéglátáshoz 2222, szabadidős szolgáltatáshoz 3333.


Az MKB SZÉP Kártyával történő „előrefizetés/előlegfizetés” Interneten

Az előrefizetéses igény jóváhagyása (ez tipikusan az az eset, amikor egy szálláshely kér előleget a majdani vendégétől) semmiféle előkészítést nem igényel, csak a szolgáltatói szerződés meglétét, s már teheti is a dolgát a szolgáltató. Ekkor az előrefizetési igény egyetlen alkalomra szól, ha a kártyabirtokos jóváhagyta, akkor ezzel le is zárul a folyamat.

Előrefizetés (előlegfizetés) Interneten keresztül a Szolgáltató és a Kártyabirtokos fizikai távollétében történik. A Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodik a szolgáltatás feltételeiről, ennek során a Szolgáltató az engedélyezéshez megkéri a Kártyabirtokostól a kártyájára nyomtatott "Azonosító szám"-ot (nem azonos a kártyaszámmal!).

Az előrefizetés menete röviden az alábbiak szerint zajlik:

 • a Szolgáltató először és külön jelentkezik be a Kártyaközpontba,ennek során az Elfogadóhely azonosítószámának beírását követően adószámának első 8 számjegyét is szükséges megadnia biztonsági azonosítás céljából
 • megadja a kártyabirtokos "Azonosítószám"-át, nevét és az egyéb szükséges adatokat (igény érvényessége, ügyiratszám (ha van ilyen), szolgáltató e-mail címét).
 • a szolgáltató a Kártyaközponttól a bejelentkezést követően megadott e-mail címre kap egy "Előrefizetési azonosító" számot ezt közli a Kártyabirtokossal (e-mailen, vagy telefonon),
 • a Kártyabirtokos ezt követően külön a Kártyabirtokos menüpontján keresztül hagyja jóvá a fizetést a Kártyaközpontban a szolgáltatótól kapott "Előrefizetési azonosító" segítségével, a szolgáltatáscsoport és az előrefizetendő összeg feltüntetésével
 • Amennyiben a Kártyabirtokos a megadott időpontig az előrefizetési igényt a rendszerben sikeresen jóváhagyja (megtörténik a zárolás), úgy a tranzakcióról mind a Szolgáltató, mind a Kártyabirtokos e-mailben értesítést kap.
 • Az így kifizetett (zárolt) összeg – a többi SZÉP Kártyával történő fizetéshez hasonlóan – 3 munkanapon belül kerül átutalásra a szolgáltató részére.

Ezt a fizetési módot a Szolgáltató és a Kártyabirtokos megállapodásuk szerint bármikor alkalmazhatja.

Az előrefizetéses engedélyezés bemutatóját itt megtekintheti:

Amennyiben mint szolgáltató Előrefizetéses engedélyezést kíván kezdeményezni, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Amennyiben mint kártyabirtokos Előrefizetéses engedélyezést kíván végrehajtani, az alábbi nyomógomb segítségével megteheti:

Az MKB SZÉP Kártyával történő fizetés webshopon keresztül

Ez az engedélyezési forma akkor alkalmazható, ha a Szolgáltató rendelkezik saját internetes áruházzal (webshop) és annak keretében a SZÉP Kártya fizetését is biztosítja.


A fizetési módok részletes leírását megtalálja az Általános Üzleti Feltételek 2-5. sz. mellékleteiben.

Oldal teteje

Jogi háttér

A SZÉP Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályait az 76/2018. (IV. 20.) Kormányrendelet tartalmazza.

Itt olvasható a 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet módosításáról szóló 311/2018. (XII. 27.) Korm. rendelet SZÉP Kártyára vonatkozó része.

Oldal teteje

Letölthető elfogadóhely matrica

Letöltés

Oldal teteje